zondag 13 juni 2010

Krakau mei 2010


19 mei 2010

Vertrek naar Krakau. Met Air Berlin vliegen we vanaf Düsseldorf naar Krakau. Als we wachten tot we mogen inchecken, krijgen we een sms van Karel: Auschwitz staat onder water en het museum is gesloten. Daar wilden we natuurlijk wel heen, dus we kunnen alleen maar hopen. Na een snelle vlucht landen we op Krakau Balice.Gelukkig hebben we al Zloty's dus we kunnen gelijk in de pendelbus naar het station (niet meer dan een perron in de open lucht die dreigend op ons neerkijkt. De weg naar Krakau Glowny (centraal station) geeft al een boeiend beeld van wat deze stad ons gaat bieden de komende dagen.

Vanaf het station lopen we naar de straat waar ons appartement is gevestigd. Het is een 'gewone' woonwijk. Op het aangekomen adres (tien minuten te vroeg) is er nog niemand. Aan de bordjes op de deur kunnen we niet zien of we in de goede straat zijn (googlemaps wijkt qua naam iets af van het gemailde adres). Een paar telefoontjes en ruim een half uur later sjouwen we 72 treden op met onze bagage. Ons appartement is ruim, leeg en eigenlijk best gaaf. We frissen ons op, kleden ons dik aan en gaan op pad.

Het is ongeveer vijf minuten lopen naar de stadsmuur. Krakau imponeert nu al. Rond de oude stad ligt een groene buffer met oude bomen en veel bankjes. Het is ongetwijfeld lekker om hier te zitten als het mooi weer is. We lopen door in de richting van Rynek Glowny, het centrale plein van Krakau en het op één na grootste plein van Europa. Het plein oogt niet eens zo groot omdat er verschillende gebouwen midden op staan (de lakenhallen en en kerk). We pikken gelijk onze eerste geocache op die midden op het plein ligt en gaan op zoek naar een kroeg voor een lekker wijntje.

De rest van de middag en avond laten we ons op ons gevoel door de mooie stad leiden. We lopen langs universiteiten, kerken en grootse huizen. De meeste gebouwen mooi onderhouden, sommige toe aan een grondige opknapbeurt. Ons eerste diner in Krakau biedt ons de traditionele bietensoep met noedels (erg lekker) en stoofschotel van wild zwijn (past prima bij de temperatuur).